+ 385 1 2343 969 Kontaktirajte nas

IFC file

mc2e

Definicija IFC (Industry Foundation Classes) podatkovni model za opisivanje i spremanje građevinskih i industrijskih podataka.To je otvorena neutralna specifikacija formata datoteka koja nije vezana samo uz jednog dobavljača ili grupe dobavljača.Razvijena je od Međunarodnog saveza za interoperabilnost u industriji, arhitekturi i graditeljstvu. IFC model specifikacije je otvorena i dostupna i uobičajen je format suradnje u informacijama u različitim BIM softwerskim platformama.

Sklandinavske države su uvele obvezu korištenja IFC modela za javne objekte u izgradnji i projektiranju. U ovom kratkom opisu dali bi se zaključiti da je IT industrija rješila problem rada na različitim softwerskim BIM platformama te rješila nekompatibilnost između istih. No nažalost, iz iskustva Vam mogu reći da to funkcionira u stvarnosti DJELOMIČNO.

U procjeni mogu reći da 40-50% podataka se dobije( ili izgubi) u transferu iz osnovno podatkovnog modela u IFC model.Tada IFC podatkovni model služi kao podloga koju vi trebate dorađivati da bi dobili virtualni model zgrade , koji će u potpunosti biti podesan za rad ( ispravan model koji će sadržavati sve relevatne građevinske podatke da bi izračuni bili vjerodostojni)...

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju.